Schildklier

shutterstock_99193109

De schildklier is een orgaan dat zich laag in de hals bevindt en als een schild om de luchtpijp heen ligt. Het is onderdeel van het endocriene stelsel ofwel van de hormoonproducerende klieren. Dit kliersysteem ligt verspreid in ons lichaam. Al deze klieren scheiden hormonen af en regelen zo onze lichaamsfuncties.

De schildklierhormonen reguleren onze stofwisseling. De stofwisseling komt na de spijsvertering. Ze zet voedingsstoffen om tot andere stoffen. Zo komt in de lichaamscellen de energie weer vrij die in het voedsel is opgeslagen. Als de schildklier te veel of te weinig hormonen produceert, werkt de stofwisseling te snel of te langzaam.

De schildklier is volgens de Ayurveda de zetel van Udana Vata; één van de 5 subdosha’s van Vata. Udana Vata betekent: “naar boven bewegende lucht” en beheerst o.a. de uitademing en de spraak maar ook het geheugen en de wilskracht. De schildklier kent vele belangrijke functies, zoals:

  • het bewaken van de groei van alle lichaamsweefsels
  • voorkomt dat vet- en spierweefsel te ver doorgroeien en reguleert katabole processen
  • bij kou wordt de schildklier gestimuleerd, meer warmte voor het lichaam te produceren
  • handhaving van immuniteit
  • bijdrage aan ontgifting op celniveau, vernietigt vrije radicalen
  • stimuleert de stofwisseling en de lichaamscellen om meer energie te gebruiken

de schildklier werkt onder stress wanneer emoties onderdrukt worden. We voelen een brok in onze keel als we tranen onderdrukken.

Agni:

Agni is sanskriet voor “Vuur”; het vuur dat de stofwisseling reguleert. Agni is een heel belangrijk begrip binnen Ayurveda. Zo is Agni in elke cel en elk weefsel aanwezig om de voeding (en daarmee de energie) van de weefsels en het auto-immuun mechanisme te onderhouden. Agni verbrandt ook micro-organismen, bacteriën en toxines.

De schildklier kent zijn eigen Agni: Jatru Agni. In de maag zetelt Jathar Agni; het spijsverteringsvuur dat zich bezig houdt met vertering, absorptie en assimilatie van voedsel in het spijsverteringskanaal. De lever is een belangrijk onderdeel van de stofwisseling, de lever enzymen werken ook via de schildklier. Agni gaat over de steeds verdere verfijning van voedseldeeltjes tot biologische onderdelen van de lichaamscellen.

Zo gezien is Jatru Agni ofwel de schildklierhormonen de brug tussen de lever en de weefsels. Het handhaaft beide functies. Agni in de schildklier steekt de Agni in de cellen aan. In gewoon Nederlands betekent dat: de schildklierhormonen regelen de celstofwisseling en hebben ook invloed op onze weefselcellen.

Jatru Agni reguleerdt ook de stofwisseling van:

  • de koolhydraten; deze voeden het plasma en het bloed
  • de eiwitten; deze voeden de spieren
  • de vetten; deze voeden het vetweefsel
  • Calcium; dit voedt het botweefsel
  • elke Agni wordt aangestoken door Jatru Agni

AMA:

Wanneer er een onbalans in Vata Pitta Kapha is, wordt de stofwisseling flink verstoord. De immuniteit zal verminderen, voedselresten zullen onverteerd achterblijven en niet opgenomen worden. Ze zullen zich in de dikke darm ophopen en daar een stinkende, plakkerige substantie vormen. Dit noemt men in de Ayurveda Ama, wij noemen dat slakken of toxines. Wanneer Agni goed werkt, krijgt Ama geen kans, Agni brandt het dan als het ware weg. Ama is de hoofdoorzaak van ziekte, meestal is Ama het gevolg van te laag Agni maar een te hard werkende Agni is net zo ziek makend. De spijsvertering zal oververhit raken en de weefsels verbranden. Dit zal vermagering en vermoeidheid brengen.

Hypothyroïdie:

Wanneer Jatru Agni in de schildklier laag is, zal iemands stofwisseling vertragen en zal iemand in gewicht aankomen. Ook andere verschijnselen van vertraagde stofwisseling zullen ontstaan: constipatie, gevoelig voor kou, vermoeidheid, spierpijn, menstruatieproblemen, etc. Wanneer je deze klachten herkent kun je een afspraak maken. Zie: contact

Hyperthyroïdie:

Wanneer Jatru Agni overactief is, zal iemand in het begin afvallen maar door de toegenomen eetlust misschien erg wisselen in gewicht. Typische klachten voor een te hoog vuur:

  • gevoelig voor warmte
  • zenuwachtig
  • geïrriteerd
  • slapeloosheid
  • dunnere ontlasting of diarree

Mocht je deze klachten herkennen, maak dan gerust een afspraak. Zie: contact

Bron: Ayurveda Actueel: nr.4 – 2013

Disclaimer

Deze website is met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid samengesteld. Tevens doen wij er alles aan om onze website zo actueel mogelijk te houden. Wij achten ons echter niet verantwoordelijk voor de mogelijke nadelige gevolgen van door ons verstrekte informatie. Vermelde data en/of prijzen zijn vrijblijvend en onder voorbehoud.
%d bloggers liken dit: