Parasieten, schimmels, wormen

In de Ayurveda scheren we alles over één kam: candidiasis, wormen ziet men als een parasietenprobleem. We hebben dan te maken met:

  1. het Immuunsysteem
  2. het spijsverteringsvuur; Agni

Agni is het vuur van transformatie; transformatie van ons voedsel in het spijsverteringskanaal naar voedsel voor onze cellen en daarmee onze energie. En transformatie van onze gedachten, gevoelens, emoties naar levenslust en een fijne trilling om in te leven.

Bij een parasieteninfectie mag Agni wat meer opgestookt worden zodat we de parasieten niet nodig hebben om te helpen bij onze vertering.

Mensen met een Pitta constitutie hebben meestal een sterke spijsvertering en voldoende vuur zodat die niet snel een candidainfectie oplopen. Kapha heeft een sterk immuunsysteem dus dat zal ook niet zo snel gebeuren. Het kan uiteraard wel bij Pitta en Kapha. Vata huist in de dikke darm (colon) en heeft een zwakke spijsvertering en zal daardoor het eerst parasieten nodig hebben om te helpen verteren. Ons immuunsysteem huist in de darmen en met name de darmflora draagt daar aan bij. Vata is dus het meest gevoelig voor Candida.

Wanneer ons spijsverteringsvuur niet goed brandt zal zich Ama (slakken/slijm) ophopen in onze weefsels en gaat alles dichtslibben. Bij candida is het dus belangrijk om de slakken op te ruimen en Agni te verhogen. Niet een heel streng dieet volgen want dat doet Vata stijgen. Ayurveda kent ook kruiden die helpen de slakken op te ruimen of de Vata te verhogen. Voel je welkom voor overleg.

Disclaimer

Deze website is met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid samengesteld. Tevens doen wij er alles aan om onze website zo actueel mogelijk te houden. Wij achten ons echter niet verantwoordelijk voor de mogelijke nadelige gevolgen van door ons verstrekte informatie. Vermelde data en/of prijzen zijn vrijblijvend en onder voorbehoud.
%d bloggers liken dit: